Puncte de frontieră aglomerate, la început minivacanța
MAE sfătuieşte șoferii români să se asigure că deţin suficiente resurse de combustibil, apă şi alimente şi că menţin în stare de funcţionare mijloacele mobile de comunicare.
Articol de AP, 12 august 2023, 06:34
România a început o nouă minivacanţă şi mulţi intenţionează să pornească în deplasări turistice.
Ministerul român de Externe îi avertizează pe cetăţenii care intenţionează să călătorească în Bulgaria sau să o tranziteze către Grecia sau Turcia că începând de vineri şi până în 15 august sunt preconizaţi timpi mari de aşteptare la trecerea prin punctele de frontieră bulgare. MAE sfătuieşte șoferii români să se asigure că deţin suficiente resurse de combustibil, apă şi alimente şi că menţin în stare de funcţionare mijloacele mobile de comunicare.
Firmele româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri sunt sfătuite şi ele să organizeze temeinic itinerariile de deplasare şi să se asigure că au resursele necesare de apă şi alimente pentru cei transportaţi.
Între timp, relatează Radio România Actualități, şi la graniţele cu Ungaria sunt semnalate aglomerări importante la vămile de la Borş şi Nădlac 2. Autorităţile din cele două ţări desfăşoară acţiuni comune pentru fluidizarea traficului în această perioadă. Poliţia de Frontieră le recomandă celor care doresc să plece sau să vină în România să se informeze din surse autorizate în legătură cu timpii de aşteptare în vămi, dar şi cu condiţiile de trafic.
Valorile de trafic sunt ridicate în plin sezon estival, prin punctele de control şi trecere a frontierei de pe raza judeţului Arad, potrivit corespondentului Ioan Suciu. Mulţi români, ce muncesc în străinătate, sosesc în concediu în ţară.
Totodată, minivacanţa de Sfânta Maria este un bun prilej pentru mulţi cetăţeni români de a călători în afara graniţelor ţării. În aceste condiţii, având la bază experienţa săptămânilor trecute, când media valorilor de trafic în timpul unei zile de weekend a depăşit 250.000 de persoane la frontiera cu Ungaria, Poliţia de Frontieră Română se aşteaptă la o creştere semnificativă a traficului în punctele de control şi trecere a frontierei la nivelul judeţelor Bihor şi Arad.
Poliţia de Frontieră Română continuă să aplice măsurile aflate în competenţa instituţiei, dispuse încă de la începutul sezonului estival, pentru asigurarea unui control operativ, spune inspectorul Andrei Dincă, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră.
„La nivelul Poliţiei de Frontieră Arad s-au suplimentat arterele de control. În funcţie de infrastructura fiecărui punct, s-a suplimentat personalul planificat la controlul documentelor, precum şi echipamentele folosite, fiind utilizate inclusiv staţii mobile de control, în vederea asigurării controlului de frontieră în parametri optimi. Deoarece în această perioadă se înregistrează temperaturi ridicate la nivelul întregii ţări, iar traficul prin punctele de frontieră este unul foarte ridicat pe perioada weekendurilor, la solicitarea Poliţiei de Frontieră, autorităţile locale au instalat în PTF Nădlac 2, un punct de prim ajutor. Menţionăm că la frontiera cu Ungaria, formalităţile se efectuează în comun cu autorităţile de frontieră ungare, sens în care au fost stabilite măsuri comune de fluidizare a traficului, astfel încât controlul de frontieră să se desfăşoare cu operativitate”, a declarat Andrei Dincă, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră.
Potrivit estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere sunt cele de la graniţa cu Ungaria, iar cele mai mari valori de trafic sunt înregistrate în punctele Borş şi Nădlac 2. Poliţia de Frontieră recomandă călătorilor utilizarea tuturor punctelor de frontieră deschise traficului internaţional de la graniţa de vest. Astfel, la frontiera româno-ungară sunt operaţionale 12 puncte de frontieră.
„Pentru a contribui la scurtarea timpului de control şi, implicit, la fluidizarea traficului, recomandăm participanţilor la trafic verificarea valabilităţii documentului de călătorie cu care se intenţionează tranzitarea frontierei, deţinerea documentelor necesare pentru călătoria minorilor, astfel încât să fie evitate situaţiile neplăcute în care acestora nu li se permite ieşirea din ţară, conducătorii mijloacelor de transport să se asigure că au documentele necesare pentru autovehicul şi, nu în ultimul rând, recomandăm consultarea aplicaţiei Trafic Online, disponibilă pe pagina de internet a Poliţiei de Frontieră. În toată această perioadă, Poliţia de Frontieră Arad va acţiona în sistem integrat, alături de celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu, în special pentru fluidizarea traficului de persoane şi mijloace de transport, dar şi pentru gestionarea cazurilor apărute”, a adăugat Andrei Dincă.