VÂLCEA: Sfinții Martiri Brâncoveni, cinstiți la Mănăstirea Hurezi
Evenimentele duhovnicești, dedicate hramului de vară al mănăstirii, vor debuta, marți, cu slujba de Priveghere și vor culmina, în ziua prăznuirii Sfinților Brâncoveni, când va fi săvârșită Sfânta Liturghie.
Articol de Nadia Deciu, 15 august 2023, 11:32
Mănăstirea Hurezi, din județul Vâlcea, își va cinsti ocrotitorul spiritual, Sfântul Constantin Brâncoveanu, miercuri, 16 august.
În ziua Adormirii Maicii Domnului, anul 1714, domnitorul Constantin Brâncoveanu, împreună cu fiii săi – Constantin, Ștefan, Radu și Matei – și sfetnicul Ianache erau uciși și aruncați în apele râului Bosfor. Pentru martiriul lor, Biserica Ortodoxă Română i-a canonizat, în 1992, cu ziua de prăznuire 16 august.
Pelerinii sunt aşteptați să participe la hramul acestei vetre monahale şi să se închine cu evlavie moaştelor Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, domnitorul român, care a primit cununa muceniciei, pe 15 august 1714.
Dedicate hramului de vară al mănăstirii, evenimentele duhovnicești vor debuta, în ajunul sărbătorii, cu slujba de Priveghere și vor culmina, în ziua prăznuirii Sfinților Brâncoveni, când va fi săvârșită Sfânta Liturghie de către un sobor de ierarhi, alături de care vor fi prezenți preoți și diaconi.
Mănăstirea Hurezi, considerată cea mai de seamă ctitorie a voievodului – martir Constantin Brâncoveanu, este cel mai reprezentativ complex de arhitectură medievală din țara noastră, remarcabil prin detaliile sculpturale, compozițiile religioase și pictura decorativă. Construcția lăcașului a fost încheiată în anul 1693, având menirea de a deveni necropolă a familiei Brâncoveanu. Așezământul monahal de la Hurezi s-a făcut remarcat în Balcani și în întreaga Europa și prin școala de pictură murală și iconografică, înființată, aici, în secolul al XVII-lea.
În anul 1993, ansamblul Mănăstirii Hurezi a fost înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Radio România Oltenia – Craiova