„Veronica”, povestea fermecată care a cucerit milioane de inimi
La 51 de ani de la premieră, magia filmului „Veronica” dăinuie.

Articol de AP, 16 aprilie 2025, 21:46 / actualizat: 19 aprilie 2025, 13:33
La 16 aprilie 1973, în cinematografele Gloria și Patria din București avea loc premiera unui film care avea să devină legendă: „Veronica”, regizat cu har de Elisabeta Bostan.
Muzical, feeric, plin de farmec și de lecții de viață, filmul a fost primit cu entuziasm de public și a rămas, până astăzi, o comoară a copilăriei multor generații.
O poveste cu suflet
Interpretată de adorabila Lulu Mihăescu, Veronica este o fetiță dintr-o casă de copii care, la aniversarea a 5 ani, primește de la Zâna Zânelor (jucată cu grație de Margareta Pâslaru) o trăistuță fermecată. Un dar magic care îndeplinește dorințe, dar numai dacă Veronica rămâne bună, generoasă și atentă cu cei din jur. Tentată de puterea darului, Veronica uită promisiunile făcute și pornește într-o aventură fantastică, presărată cu personaje din basm, obstacole, prietenii neașteptate și înțelepciune.
În pădurea fermecată o întâlnim pe Vulpea cea șireată (Vasilica Tastaman), pe Motanul Dănilă (Dem Rădulescu), pe Licurici, Șoricelul Aurică și mulți alți tovarăși de drum care o învață pe Veronica ce înseamnă bunătatea, prietenia și curajul. Până la final, fetița se întoarce mai bună și trăistuța magică revine la ea – un simbol al maturizării și al renașterii sufletești.
Magie, muzică și o distribuție strălucitoare
Din distribuția filmului fac parte nume mari precum Margareta Pâslaru, care joacă un triplu rol (Zâna, Educatoarea și împărăteasa furnicilor), Angela Moldovan, George Mihăiță, și alți actori care au adus povestea la viață cu farmec și profunzime.
„Viziunea doamnei Elisabeta Bostan aducea feeria muzicală pe marele ecran”, își amintește Margareta Pâslaru. „Dânsa a devenit adevărata zână, știa cum să lucreze cu cei mici. Răbdarea și înțelegerea au devenit și pentru noi, actorii, grija zilnică.”
Filmările au inclus și sesiuni speciale la Studiourile Mosfilm din Moscova, iar întreaga echipă de creație – de la decoruri și costume, la coloană sonoră și machiaj – a contribuit la construirea unei lumi magice. Muzica a fost susținută de Orchestra de Estradă a Radio România, dirijată de Sile Dinicu, un alt motiv de mândrie pentru noi.
Succes național și internațional
Filmul „Veronica” a fost vizionat de peste 3,6 milioane de spectatori în cinematografele din România până la finalul lui 2014 – o performanță rar întâlnită. Pe plan internațional, filmul a fost recompensat cu Marele Premiu „Delfinul de Aur” la Teheran (1973), Premiul pentru cel mai bun film muzical la Moscova (1973) și Premiu special al juriului în Spania (1973).
În același an, a fost lansată și continuarea: „Veronica se întoarce”, unde eroina pornește într-o nouă misiune – de a salva rățușca furată de Vulpea șireată.
51 de ani mai târziu, Veronica încă trăiește în inimile noastre.
Filmul nu e doar o poveste pentru copii, este o lecție despre puterea binelui, magia copilăriei și frumusețea cinematografiei românești.