Vila Klaus şi-ar putea redeschide porţile pentru elevii din întreaga ţară
Una dintre taberele şcolare din Caraş-Severin ar urma să reintre în circuit, în următorii ani. Obiectivul va fi complet modernizat cu fonduri de la CNI.
Articol de M P, 17 octombrie 2024, 11:00
La începutul anilor 90′, elevi din Caraş-Severin şi din întreaga ţară, îşi puteau petrece vacanţele, în mod organizat, în cadrul a 10 tabere şcolare. La ora acuală însă, s-a pus lacătul pe toate, majoritatea dintre ele aflându-se într-o stare avansată de degradare.
Situaţia s-ar putea însă schimba. Una dintre taberele şcolare ar urma să reintre în circuit, în următorii ani, anunță Radio România Reșița.
Vila Klaus şi-ar putea redeschide porţile pentru elevii din întreaga ţară. Obiectivul va fi complet modernizat cu fonduri de la CNI.
„Vila Klaus este introdusă pe lista sinteză a suprogramului – Unități și Instituții de Învățământ de stat a CNI. Ei o să și furnizeze suma de bani, aproximativ 3-4 milioane de euro.
Investiția presupune reabilitarea, modernizarea și extinderea centrului de agrement Vila Klaus. Investiția presupune atât reabilitarea corpului principal, care este monument istoric, cât și construcția unei săli ultifuncționale pentru diverse activități.
Se vor păstra în continuare activitățile de tineret, tabere pentru toate vârstele. Se vor construi de asemenea și alte spații de cazare noi. Se va mări capacitatea, de la 45 de locuri cât a fost până când a funcționat această tabără, și am înțeles că undeva în jur de cel puțin 100 de locuri.
Se are în vedere mărirea spațiului de servire a mesei la standarde ultramoderne. Vor fi construite de asemenea spații de conferințe și pregătiri profesionale.
Vila Klaus, prin modernizare, reabilitare și extindere, se va reintegra în circuitul monumentelor istorice, deci poate să fie și vizitată de cei care ajung în zona noastră,” a declarat şeful Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Caraş-Severin, Narcis Lazăr.
Vila Klaus, fostă tabără şcolară până în 2010, este o clădire monument. A fost construită în jurul anului 1808, în perioada războaielor napoleoniene.
Vila era folosită ca loc de odihnă de către regele Carol al II-lea, când venea la vânătoare în pădurile Semenicului.
De asemenea, a fost şi şcoală pentru Regele Mihai I.