Voucherele de vacanță au crescut turismul de weekend. Ce facem cu ele dacă aproape expiră?
În ultimii ani, voucherele de vacanță au devenit o sursă apreciată de completare a veniturilor, mai ales în preajma concediilor.
Articol de Răzvan Tirea, 3 octombrie 2024, 12:27
Din păcate, nu toată lumea reușește să le valorifice în perioada de valabilitate. Agenția Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) reamintește opțiunile pe care le avem.
Astfel, unele agențiile de turism vin cu reduceri de până la 30% din prețul standard al biletului. Este vorba despre oferte speciale pentru posesorii de vouchere de vacanță prin programul „Înscrieri timpurii”. Ceea ce ar permite o rezervare chiar și pe ultima sută de metri de valabilitate.
Dacă în cadrul programului “Înscrieri timpurii” datele rezervării nu pot fi modificate, există si categoria rezervărilor „flexibile”. Acestea permit atât modificarea datei sejurului, cât și destinația aleasă sau hotelurile.
De asemenea, începând cu februarie 2022, voucherele de vacanță sunt emise exclusiv pe card electronic. Asta înseamnă că pot fi utilizate și pentru rezervări online în perioada lor de valabilitate. Aspect care economisește timp și deplasări la sediul agențiilor sau unităților de cazare.
Influența voucherelor de vacanță asupra turismului
Nu doar angajații se bucură de voucherele de vacanță. În ultimii 10 ani, numărul unităților de cazare clasificate s-a dublat. Statul român a reușit să scoată din zona gri un mare număr de unități turistice, conform unui comunicat oferit de ANAT. Investitorii au construit hoteluri noi și au modernizat unități existente. Valoarea contribuțiilor a depășit 2 miliarde de euro.
„Voucherele de vacanță sunt un adevărat “plan Marshall’ pentru turismul românesc. Acest proiect este esențial pentru stimularea turismului intern, când în extrasezon gradul de ocupare este redus. În același timp, această măsură oferă beneficii extrasalariale angajaților cu venit mic. Aceștia, de multe ori, nu-și permit să plece în concediu. Beneficiarii pot achiziționa un pachet turistic complet”, a declarat Adrian Voican, vicepreședinte ANAT.
Un alt trend observat este acela al turismului de weekend. În jur de 30% din utilizatorii de vouchere de vacanță au ales vacanțe scurte, în zone turistice usor accesibile.
Sursa foto: Radio România Brașov FM