Zeci de apeluri la Salvamont în acest sfârșit de săptămână
Aproape 60 de persoane au fost salvate, unele diin predate Serviciului de Ambulanță sau SMURD pentru transport la spital.
Articol de AP, 6 august 2023, 16:11
În weekend, la Dispeceratul Național Salvamont s-au primit peste 40 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor.
În cazul acestor intervenții, aproape 60 de persoane au fost salvate, unele fiind predate Serviciului de Ambulanță sau SMURD pentru transport la spital.
Salvamontiştii din Prahova şi Buşteni au intervenit, sâmbătă seara, pentru recuperarea a două perechi de turişti rămase blocate în Valea Seacă a Caraimanului şi pe primul traverseu pe Valea Caraimanului, acţiunile fiind încheiate târziu în cursul nopţii trecute, informează duminică reprezentanţii Salvamont Prahova.
„Două intervenţii dificile, încheiate târziu în noapte, pentru salvatorii montani din Prahova şi Buşteni. Două persoane rămase blocate în Valea Seacă a Caraimanului ne-au solicitat ajutorul. Pentru operativitate, am solicitat un elicopter, care a inserat prin troliere un salvator montan la cei doi. Din cauza orei înaintate şi a vântului, nu s-a mai putut efectua extragerea aero, elicopterul întorcându-se la bază. Salvatorul montan i-a coborât în siguranţă pe cei doi, acţiunea încheindu-se în jurul orei 4,00”, se precizează într-o postare pe pagina de Facebook.
Al doilea caz a fost al unui turist, epuizat fizic şi cu umărul dislocat, însoţit de o parteneră, aflaţi la primul traverseu pe Valea Caraimanului. La acţiunea de recuperare a celor doi au participat zece salvatori montani, fiind încheiată după aproximativ trei ore.
La rândul său, Salvamont Neamț a acordat primul ajutor în Masivul Ceahlău unei familii de 4 persoane, din care tatăl cu probleme medicale și cei doi copii minori cu stare de epuizare. Cu toții au ajuns la spitalul din Bicaz.
Prin alte peste 40 de apeluri s-au solicitat sfaturi și informații despre diferite trasee turistice din zona montană.
„Salvamont România vă îndeamnă la prudenta și responsabilitate în derularea activităților montane și vă invită să le fiți alături în campania de reducere a numărului de accidente montane!
Nu uitați, luna August, este declarată Luna responsabilității pe munte , pentru ca în aceasta luna înregistrăm cele mai multe și mai grave accidente montane.
Salvamont România a lansat proiectul „-1″ prin care ne propunem ca, împreună cu dumneavoastră, sa scădem numărul de accidente din luna August măcar cu o unitate”, transmite Salvamont România pe Facebook.